četvrtak, 20. listopada 2016.

KUNIĆI SU NAJBOLJI,najslađi,najnježniji,najosjećajniji, evo zašto.....

KUNIĆI SU NAJBOLJI,najslađi,najnježniji,najosjećajniji, evo zašto.....
Kunići su vrlo pitomi, dragi, veseli, i inteligentni kućni ljubimci. Vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati. Postoji mnogo pasmina kunića - patuljasti, orijaši, ovnoliki (sa spuštenim ušima), dugodlaki, kratkodlaki, i dr. Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Ponekad je teško odrediti pasminu, pa vam često čak ni trgovac u pet shopu neće znati objasniti koja je to pasmina koju prodaje. Četiri najpopularnije pasmine, unutar kojih postoji još nekoliko vrsta, su: Patuljasti (Dwarf), Ovnoliki (Lop), Angora i Rex. Kao i sve druge životinje, zahtievaju određenu brigu i negu. Životni vijek im je oko 10 godina. Mladi  se ne bi trebali odvajati od majke prije nego navrše pet nedjelja. 
Majke svog kunica doje otprilike 5 minuta na dan, to rade u gnjezdu rano ujutro i ponovno navece. Mlijeko je veoma bogato i beba se nahrani za minutu. Majke ne sjede na svojim bebama da ih odrze toplima kao sto rade neki sisavci i ptice. One izgrađuju gnijezda sa kombinacijom dlake i trave koje održava bebu toplom. Ne tjerajte majku da sjedi na gnijezdu. Možete uzeti bebu i provjeriti dali se redovito hrani tako da provjerite veličinu njegovog trbuščića(ne smije biti uvučen) , boja kože mora biti normalna, te kunić koji redovno jede neće plakati,,samo gladan kunić plače. Ako je kunić topao mama ga redovno hrani. 
Ako pogledate gnijezdo i ako je ono pusto i mame nema u njemu ne ometajte i ne dirajte gnijezdo, to je normalno. Micanje beba kunića iz gnjezda smanjujete im šansu za preživljavanjem.  
U vanrednim situacijama, kad imate kunića siročića,npr. kad mu majka pogine ili kada ga odbija hraniti trebate ga pokušati hraniti sa zamjenskim mačjim mlijekom. Zapamtite da mame svoje bebe hrane uvijek tokom noći, nemojte pomisliti ako ne vidite kako one to čine da se one ne brinu za njih Za prave siročiće zapamtite da ih smijete hraniti samo dva puta dnevno. Prečesto hranjenje je fatalno, uzrokuje bolesti crijeva i izaziva smrt. Osigurajte napuštenom kuniću mekano gnijezdo u gajbi koje ćete napraviti od čistih ručnika te pokrijte bebu ako su mu oči zatvorene tako da bude u mraku.
Ne pregrijavajte prostoriju ako je u njoj najmanje 18 stepeni jer pregrijavanje takođe može biti fatalno. Ako je prostor puno hladniji možete postaviti samoljepljivi grijač (eng. heating pad), no samo do polovine gnijezda da bi se beba kunić ako mu postane pretoplo mogao premjestiti u hladniji prostor. 
HRANJENJE BEBE 
Starost + veličina(ovisi o vrsti kunića), koristite mačje mlijeko, kozje mlijeko, regularno, znači ne low fat, te malo probiotika(acidophilus) u to radi razvoja crijevne flore te ga hranite samo dva puta dnevno. NOVORODENčAD DO 1 SEDMICE STAROSTI: 2 - 2+1/2 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno). 1 DO 2 SEDMICA STAROSTI: 5-7 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno)
(OVISI O KUNICU, MOŽE BITI PUNO MANJE AKO JE KUNIC MANJI)  
2 DO 3 SEDMICE STAROSTI: 7 – 13 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno) 
Kunići kojima su oči još uvijek zatvorene treba stimulirati na obavljanje nužde prije ili poslije hranjenja. Oči se otvaraju nakon 10 dana starosti.  
3 D0 6 SEDMICA STAROSTI: 13 – 15 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno) 
VODITE RAČUNA DA OVE MJERE HRANJENJA MOGU BITI MANJE AKO JE KUNIC MANJI
 OSNOVNO O KUNIĆIMA: 
Mogu živjeti slobodni u stanu te ih je moguće naučiti na WC.
Suprotno nekim mišljenjima, kunići moraju dobivati vodu.
Kunići grizu kablove te je iste potrebno zaštititi. Jedu kućne biljke od kojih su mnoge otrovne pa ih je potrebno držati na povišenom.
Protiv nametnika nikako ne smiju dobivati lijek Frontline!
Oprez jer su osjetljivi na mnoge antibiotike, primjer penicilin.
Postoje posebni antibiotici koji su namijenjeni liječenju kunića.
Vole živjeti u paru, najbolje jedan mužjak i jedna ženka - tada je preporučljiva kastracija, najbolje mužjaka.
Mužjaci ne pate nakon kastracije. Mnogo je pozitivnih razloga zašto kastrirati mužjaka. Kastracija ženke se takođe preporučuje do starosti 2 godine, jer su upalni procesi i tumori reproduktivnih organa nekastriranih ženki daleko najčešći razlog uginuću ženki kunića u dobi od 4-6 godina starosti.
Prije kastracije držite mužjaka i ženku odvojene jer vrlo rano polno sazrijevaju. Nakon kastracije takođe neka jedno vrijeme budu odvojeni - preporuka 6 sedmica jer toliko dugo mužjak još može biti plodan.
Ne parite kuniće ukoliko ne znate kuda ćete s mladima. Nije ih tako jednostavno udomiti, te ima mnogih kunića koji već traže dom.
Ne parite kuniće različitih veličina - ako je ženka manja od mužjaka, dolazi do velikih komplikacija kod poroda i gotovo sigurnih smrtnih posljedica za bebe, te mogućih za majku.
Ne parite premladu ženku ili kuniće različitih vrsta, iz istog razloga.
Kunić ne treba imati ni jedno leglo, iako se pogrešno misli da je ono potrebno.
Ženka tokom trudnoće mora imati puno hrane i vode.
Ne dirajte tek rođene bebe kunića u gnijezdu, jer ih majka može ostaviti.
Pol im je moguće odrediti od najranijih dana.
Mlade kuniće odvojite tek sa 2 mjeseca (ne ranije) kako bi pravilno razvili svoju crijevnu floru i imunitet, te živjeli što duže.
Preporučuje se prvu zelenu hranu dati kada je kunić star 5-6 mjeseci.
Bitan je oprez sa unošenjem nove zelene hrane na kunićev jelovnik, pogotovo stoga što nije sva zelena hrana preporučljiva za njih.
Hrana i voda mora im biti dostupna 24 h/dan. Od hrane posebno sijeno koje im je najvažnije u prehrani, a ostalu hranu ponudite im naprimjer ujutro i naveče. Kunić mora stalno nešto jesti.
Znakovi i to najčešće opasnih bolesti nerijetko se teže otkrivaju, a najčešće su neki od: gubitak apetita, nadutost, proljev ili zatvor,bezvoljnost i mirnoća, mokar nosić, suzne oči ili nečiste uši, češe se ili trese ušima, trese se, nakostriješena dlaka, pogrbljenost,
često kihanje/kašljanje, otežano disanje, poremećaj ravnoteže ili ne može hodati.
U slučaju proljeva obavezno im ponudite prEbiotik ili prObiotik otopljen u manjoj dozi vode, te izbacite svu hranu osim sijena.
Stvaranje lančića kod njihovih kuglica uzrokuje dlaka. Tada im ponudite travu za mačke ili malt pastu kako ne bi došlo do zatvora.
Kao prevencija zatvora dobrodošlo je često četkanje kunića.
U slučaju da mu jako suze oči ili curi nosić, preporučuje se što prije "bris" i njegova pretraga u mikrobiološkom laboratoriju.
Kod patuljastih kunića katkad je potrebno rezati prerasle zubiće.
Trošenje zubića pospješuje grickanje grančica, najbolje jabuke ili lijeske.
Kod svih kućnih kunića potrebno je rezati noktiće, no tada pazite na žilicu u noktu.
Lakše podnose hladnoću nego vrućinu, no iz zdravstvenih razloga nikako nije dobro da proživljavaju velike temperaturne razlike.
Pitomi kunići ne mogu preživjeti u prirodi, stoga ih ne puštajte da se sami snalaze, jer oni neće znati kako.
Dobrog veterinara prepoznati ćete i po tome što će priznati ukoliko nema iskustva sa kunićima te se educirati kod kolega koje imaju iskustva, i tek tada primijeniti određeni način liječenja Vašeg kunića. Svaki veterinar ne mora znati sve o svim i doista
mnogobrojnim životinjama, no htjet će naučiti.
Zahtijevaju pažnju, njegu i veliko znanje kako s njima, jer su jako osjetljivi. Kunić će gristi sve kada nema na čemu da krati zube. Njihovi zubi konstantno rastu i moraju grickati grančice, glodalice i igračke namjenjene njima kako ne bi počeli gristi namještaj. Ukoliko nemaju gdje da ih krate zubi im počnu urastati i oštećivati meso i obraze i onda je potrebna hitna intervencija veterinara.
Oni u pubertetu imaju jaku potrebu da označavaju teritorij i onda piške gdje stignu.Dva ćoška u koja vole da čučnu i to obave...Za kuglice ( kake čvrste sitne brabonjke) je druga priča. Znaju gdje se to obavlja, ali u žaru dok trčkaraju iz njih znaju ispadati kuglice. Postoji i druga vrsta kuglica, vitaminske kuglice, koje oni hape, pa nemojte da ga sprečavate u tome, jer su one strašno zdrave za njih. Pomirite se da će se neka kuglica negdje uvijek zavući i da ćete stati na nju.

U toku dana, dok ste na poslu, držati ih u poprilično velikom kavezu, 100x60x60cm, pa ima dovoljno prostora za njihov WC (oni su čisti i kake u jedan ćošak koji odaberu).To je njima dovoljno, jer svakako cijeli dan dremuckaju (nekad i zaspu ) i nemaju potrebu da hodaju. Obavezno se trebaju puštati najmanje 3-4h dnevno da se istrče. Prije nego počne da hoda po stanu morate zaštititi kablove, zatvoriti rupe iza namještaja ili ostaviti dovoljno prostora da se može provući. Generalno oni vole "brloge", tj. prostore u koje mogu da se zavuku i spavaju. To im je u krvi i ne treba im to uskraćivati osim ako nije sigurno za njih. U početku savjetuje se postepeno upoznavanje sa teritorijom. Prvo neka se navikne na kavez i nauči da je to ključno mjesto gdje jede i obavlja nuždu. Nakon prve sedmice treba ga puštati u jednoj prostoriji, pa onda nakon 2-3 sedmice ga upoznati sa dodatnim prostorom. Bit ćete sami sebi zahvalni, jer je to osnovni trening za korištenje WC-a. 
Kavez treba da je veći kako bi imao dovoljno prostora da se protegne dok Vas nema. Treba Vam par wc-a-u početku, pojilica, glodalice, specijalna vitaminska hrana, sijeno, prostirka za wc (pilota nije dobra za njih dugoročno gledano, a ni za Vas, jer se to rasipa po stanu, pa je bolje koristiti drveni pelet), četka, makaze za noktiće, malt pasta... Budite spremni na investiciju. Da biste ga zabavili kupte dugu cijev da se može provlačiti kroz nju, a dajte mu i kartonsku kutiju na kojoj probušite dvije rupe da može da se kreće. Ovu kutiju strašno vole i omiljeno je mjesto za dremuckanje tokom vikenda. Puštate ih u hodnik i dnevni boravak kad ste tu da se istrči.
Svaki njihov pokret je zanimljiv. Često iznenadi sa pokušajima da Vas nadmudri... Kunići, kao i svako biće, zahtijevaju vrijeme (više nego mace) i značajnu njegu, jer su osjetljivi. U startu budite svjesni da ćete trebati uložiti vremena u njega, pa se ne žalite. Oni moraju da se istrče, da ispolje svoju prirodu. Zna se da npr. više mužjaka imaju probleme oko teritorije i znaju se tući. Dvije ženke isto tako se loše podnose. Naročito na malom prostoru. Da bi se to smirilo moraju se kastrirati i mora im se dati više prostora da bi svako pronašao svoj kutak. Kunići smrde kada im se loga ne čisti dovoljno često.Maltene svakodnevno. Dezinfekcija kaveza je jako bitna, jer se može razviti e.colli i može završiti kobno. To raditi jednom sedmično. Svaka životinja ima svoj miris. Više miriše sijeno nego izmet. Oni se ne kupaju nego se sami lickaju, ali ne mogu povratiti dlaku, pa se desi zatvor crijeva i tu preventivno davati malt pasticu svako par dana. Kada se linja češljati ga furminatorom da odstranite višak dlake, a malt pastu davati skoro svaki dan.
Malo su teški na maženju, jer skoro niti jedan kunić nije ljubitelj prevelikog nosanja. To već vrijeme donosi kako se bude privikavako na Vas... Pravo su plašljivi i to može potrajati dugo... Oni će doći na ruku i moći ćete ga maziti, ali ćete morati da se spustite na pod u većini slučajeva. 
Kunić neće spavati i jesti tamo gdje kaki, i morate biti svjesni toga kada kupujete kavez. Jednostavno mora imati ćošak za nuždu (prostor za posebnu wc kutiju), za hranu i odmaranje. Ako ovo planirate on neće ležati u svom urinu, a to znači da neće smrditi. Kunići smrde kada im krzno dođe u kontakt sa urinom. Zamislite kako bi se osjetilo kada bi ležanje u urinu bilo pravilo. Kunić kada se protegne, tj. kad baš opušteno leži ispruži i zadnje i prednje noge, to može biti i do pola metra. Morate mu dati prostora i da se kreće, tj. da ne patite životinju.Kavez od 100x60x60 je ok, a bolje da ima i više prostora, pa ga s vremena na vrijeme pustite da hoda npr. po hodniku dok ste odsutni. Srce ti se stegne kad te gleda iz skučenog prostora i očima moli da ga pustite... 

Kunićima se daju grančice i igračke koje ne mogu progutati. Imaju jako osjetljiv probavni trakt i morate biti pažljivi. Svaki komadić hrane koji ne smiju jesti može biti koban. Imaju strašno brz metabolizam, što znači da ono što pojedu jako brzo završi u krvotoku, pa nemate vremena da reagujete.  
Savjet je da uzmate starijeg kunića, od 3-5mj ili starijeg, jer su kao maleni jako osjetljivi. U prva 2 mjeseca oni stiču imunitet dojeći i stiču jako bitna znanja od mame (kako da se čiste, gdje da piške, kako da piju vodu...) i jako je važno da to kunić nauči, jer onda nećete imati problema sa njegovim karakterom.Veliki rizik je uzimati premladog kunića. Jesu preslatki kada su jako mali, ali je njihova sudbina jako neizvjesna.
Oni u prirodi žive u jamama i skrivenim prostorima i to mu morate obezbijediti. U početku će biti jako preplašeni i u takvom prostoru će se moći smiriti i opustiti svoje slabašno srce, npr. zatvorenoj kartonskoj kutiji sa otvorenim ulazom.
Obavezno odmah kupite: kavez, pojilicu, hranilicu, sijeno, pilotu/pelet, te obezbijedite prostor gdje će se zeko sakriti kad spava i prostor za wc.



Nema komentara:

Objavi komentar